Vložil Špidla Strakáček (bez ověření), 8. Listopad 2012 - 11:00

Pane Votočku,

jste to Vy, kdo neumí číst. V Obč. zák. nikde není zakotvena obecná povinnost libovolného spolku, který se řídí stanovami, strpět zastupování člena na schůzi spolku na základě plné moci podle §31. Asi nečekáte, že by na schůzi zednářů přišel někdo cizí s plnou mocí. Obecně je na členech spolku, zda stanovami založí možnost zastupování. Zpravidla tak činí zakládající členové spolku na ustavující schůzi spolku. Pokud to zapomenou dát do stanov, mohou to později členové napravit změnou stanov. Jestliže na schůze nechodí, není to vina NS ČR. Ten tu není od toho, aby zajišťoval usnášeníschopnost vašich schůzí.

Zbytečně se zlobíte na soudce NS ČR. Můžete se zlobit na autory zákona (že možnost zastupování nevložili přímo do zákona), na autory vzorových stanov (že to nedali do VS), na zakládající členy vašeho společenství (že to nedali do stanov), na právníky, kteří vám chybně radili (u nás to byl JUDr. Pražák), ale nikoliv na NS ČR.

Opačný výklad než ten, který podal NS ČR, by znamenal, že např. i spolek chovatelů kapucínských opic by na své schůzi musel strpět lidi nenávidějící opice, pokud by měli plnou moc podle §31 Obč. zák.

Š. S.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.