Vložil lake, 13. Říjen 2012 - 23:10

Pane lzet, v jiné diskusi jednoznačně vyplynulo, že okna ve vašem domě jsou společná. Takže nepište prosím o „jejich oknech“. Ta okna jsou i Vaše.

Celý výpočet je komplikován jak přijatou dotací, tak i faktem, že okna dříve vyměněná už mají nižší časovou cenu (sníženou podle jejich stáří). Jeden z více možných postupů je tento:

  • Vyčíslí se teoretický náklad na výměnu všech oken v celém domě, včetně vedlejších nákladů a nákladů na úvěr v plné výši, s odečtením dotace, která k tomu mohla být vyplacena.
  • Vyčíslí se skutečný náklad na výměnu oken, včetně skutečných vedlejších nákladů a skutečných nákladů na úvěr, s odečtením skutečné výše dotace, která byla vyplacena.
  • Rozdíl mezi těmito dvěma částkami představuje úsporu pro SVJ: jde o náklad, který by SVJ muselo za obvyklých podmínek vynaložit, avšak nevynaložilo jej, neboť některá společná okna již byla vyměněna dříve.

Tato úspora je tedy bezdůvodným obohacením společenství. Můžete se dožadovat úhrady alikvotní částky, neboť jste plnil za společenství, co bylo povinno plnit samo (viz Občanský zákoník, část „Bezdůvodné obohacení“).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.