Vložil lake, 10. Říjen 2012 - 6:12

Paní Alžběto, většina Vašich dohadů je (naštěstí) nesprávná.

"Zřejmě spousta minulých rozhodnutí shromáždění SVJ, kde se běžně plné moci k zastupování udělují, bude tedy neplatná…"
Nepravdivé tvrzení. Usnesení se považuje za platné, není-li včas soudně napadeno postupem podle § 11 odst. 3 ZoVB. Pojem "včas" znamená ve lhůtě 6 měsíců od dne přijetí usnesení.

"Příkladmo uvedu naše SVJ: Na první schůzi shromáždění SVJ byl většinový vlastník (2/3) zastoupen advokátkou ... následně se dozvídám, že první schůze, jež se konala před 4 měsíci nebyla usnášeníschopná."
Nepodložené tvrzení. Naopak platí, že usnesení se považuje za platné, není-li včas soudně napadeno postupem podle § 11 odst. 3 ZoVB. Počkejte prostě ještě dva měsíce, pak bude soudní napadení vyloučeno a veškeré právní vady shromáždění budou tak navždy zhojeny.

"Jsem zvědavá, jak se bude tvářit rejstříkový soud, pokud mu zašleme po půl roce nový notářský zápis s nově přijatými stanovami s tím, že ty předchozí jsou neplatné."
Nesrozumitelné. Doručíte-li úplné schválené znění stanov na Rejstříkový soud s předepsanými přílohami, RS se nebude tvářit vůbec nijak a stanovy vloží do sbírky listin, jak mu ukládá zákon. O předchozích stanovách nemusíte sdělovat soudu vůbec nic. Jsou-li přijaty nové stanovy, automaticky tím pozbývají účinnosti stanovy předchozí. Je dobrým právním zvykem tuto derogaci v nových stanovách výslovně zmínit.

"Předpokládám, že se tedy v současnosti naše SVJ řídí vzorovými stanovami a funkci orgánů vykonává většinový vlastník (ovšem nikoliv tedy prostřednictvím zástupce tak, jakoby k první schůzi shromáždění SVJ nedošlo."
Předpokládáte špatně. I kdyby se dodatečně prokázaly chyby, kvůli nimž mohlo usnesení být prohlášeno za neplatné, považuje se i nadále za platné, není-li včas soudně napadeno postupem podle § 11 odst. 3 ZoVB.

Jediná možnost jak se dovolat neplatnosti mimo rámec ZoVB je rejstříkové řízení, které má svá vlastní pravidla. V rejstříkovém řízení se řeší výhradně záležitosti které jsou předmětem zápisu do veřejného rejstříku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.