výkon práva vlastníka jednotky účastnit se na shromáždění SVJ

Vložil Alžběta, 9. Říjen 2012 - 13:18 ::

Dobrý den, uveřejňuji a dávám k diskuzi velice zajímavé rozhodnutí Nejvyššího soudu, ze kterého vyplývá, že pokud SVJ nemá ve stanovách výslovně uvedenou možnost jednotlivých vlastníků jednotek nechat se zastoupit na shromáždění SVJ, zastoupení na základě plné moci možné není.

„Právo účastnit se shromáždění (jako jeho člen) a podílet se na rozhodování shromáždění vlastníků jednotek o záležitostech souvisejících se správou domu je osobním právem vlastníka jednotky. Jakkoliv lze hlasování na shromáždění považovat za právní úkon vlastníka jednotky, účast na shromáždění jako taková právním úkonem není. Člen shromáždění, který se účastní shromáždění, sice může právě proto, že se shromáždění účastní, vykonávat hlasovací právo (popř. i další práva, jako např. právo podávat návrhy, nahlížet do podkladů pro jednání apod.), nicméně účast na shromáždění je nutno od samotného hlasování (či výkonu dalších práv) odlišit. I tehdy, nebude-li se na shromáždění hlasovat, právo účastnit se svědčí pouze členu shromáždění (vlastníku jednotky). Současně platí, že člen shromáždění nemůže vykonávat hlasovací právo, neúčastní-li se shromáždění.“ (Rozsudek Nejvyššího soudu České republiky sp.zn. 29 Cdo 3399/2010, ze dne 23.5.2012)

Předpokládám, že spousta SVJ používá vzorové stanovy, kde tato možnost (nechat se zastoupit) není. Zřejmě spousta minulých rozhodnutí shromáždění SVJ, kde se běžně plné moci k zastupování udělují, bude tedy neplatná…

Příkladmo uvedu naše SVJ: Na první schůzi shromáždění SVJ byl většinový vlastník (2/3) zastoupen advokátkou. Schůze byla za účasti notáře. Již je zapsáno v rejstříku a následně se dozvídám, že první schůze, jež se konala před 4 měsíci nebyla usnášeníschopná. Jsem zvědavá, jak se bude tvářit rejstříkový soud, pokud mu zašleme po půl roce nový notářský zápis s nově přijatými stanovami s tím, že ty předchozí jsou neplatné..

Předpokládám, že se tedy v současnosti naše SVJ řídí vzorovými stanovami a funkci orgánů vykonává většinový vlastník (ovšem nikoliv tedy prostřednictvím zástupce tak, jakoby k první schůzi shromáždění SVJ nedošlo.

Co s pověřeným vlastníkem, který je zapsán v rejstříku?

Návrh podle §11 odst. 3 druhé anebo třetí věty na určení neplatnosti usnesení shromáždění SVJ v úvahu nepřichází… nejsou splněny podmínky.

Díky za podněty a zkušenosti, A

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.