Vložil Larsen Nielsen, 30. Září 2020 - 0:41

Větrání nárazem (poloha okna plně otevřeno) zejména v zimě je účinnější co se tepelných ztrát týče, neboť se vymění vzduch rychleji včetně případných zápachů / nadměrné vlhkosti a k ochlazování zdí a nábytku dochází kratší dobu, takže po ukončení větrání se od nevymrzlých zdí právě přivedený čerstvý vzduch zase brzy ohřeje zpět. Aneb měrná tepelná kapacita vzduchu je řádově níže než u betonu, dřeva a pevných látek z nichž je nábytek a vybavení bytů.

U okna na ventilaci v zimě je problém ten, že na vyvětrání je potřeba více času a tím se zejména okolí okna a větraný prostor přechlazuje a ta zima se pak „ukládá“ do zdí a nábytku, čímž je pak zase těžší teplotu vytáhnout nahoru v takovém prostoru.

Obecně platí že čím je vyšší rozdíl mezi cílovou teplotou v bytě a venku, tím kratší dobu jde větrat, aniž by se změnila teplota bytu mimo cílovou hodnotu, jinak řečeno dokud je rozdíl teplota venku x cílová teplota bytu malý, tak ventilačka není problém, byt se větrá + nemrzne ani se nepřehřívá. Ovšem v zimě v extrémních případech může dojít až k tomu, že u míst, kudy vchází studený vzduch od ventilačky se tak podchladí zdi, že se tam může kondenzovat vzdušná vlhkost a ta pak je pozvánkou pro plísně a jiné problémy.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.