Vložil Pavel, 8. Září 2012 - 8:38

Tvrdíte, že „u nás máme přehled o každém halíři i bez účetnictví ve vašem slova smyslu, tak jak jej chápete vy“.

Můžete sdělit, kolik máte jednotek?

Dovedu si představit, že u SVJ s několika málo jednotkami lze vést přehledy o pohledávkách a závazcích a další informace v nějakém exelu. Pokud máte větší počet jednotek (znám SVJ i s 450 jednot­kami), tak tam je to nepraktické až nemožné. A to pomíjím sankce za nevedení účetnictví.

Máte pravdu, že je možné, že „někdo je skutečně schopen do účetnictví napsat nějaké nesmysly, fiktivní faktury, vydaje a pod.“ Ale to není vada samotného účetnictví. To je vada někoho, kdo tyto podvodné údaje věcně schválí. Tomu se nevyhnete ani ve své neúčetní evidenci vedené na kusu papíru nebo v exelu. Účetnictví je jen přesný způsob zpracování vstupních údajů. Protože má účetnictví navíc od exelu i logické vazby, může upozornit i na nějaké abnormality. Ale to člověk musí znát alespoň základy účetnictví.

Také zastávám názor, že účetnictví může ochránit peníze členů SVJ. Účetnictví dává přehled o tom co se v účetní jednotce stalo v minulosti a co se má stát v budoucnu. Když člověk účetnictví alespoň trochu rozumí může se ptát a třeba i něco dozvědět.

A pokud účetnictví někdo z výboru trochu rozumí, může dát odpovědi i na zvídavé dotazy těch, kteří účetnictví vůbec nerozumí a kterých je samozřejmě v SVJ většina.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.