Vložil karelh, 4. Září 2012 - 21:15

Dobrý den, domnívám se, že aktuální stav záloh na správu získám i při výsledkovém účtování pokud každý měsíc zúčtuji čerpání záloh do výnosů 32× (95×)/64×.

Jinak u našeho SVJ účtuji úroky+ dotaci výsledkově, ostatně jako veškeré náklady na správu domu.

Důvody proč: úvěr byl od stavební spořitelny tzv. překlenovací a jsou z něj výnosové úroky (co vím, tak většina SVJ má právě překlenovací úvěry).

V další argumentaci mám za to, že pokud se jedná o opravu, resp. technické zhodnocení společných částí domu jde o náklad na správu domu. § 9 odst. 1 bytového zákona „správa domu“ = … správou, provozem a opravami společných částí domu…

Dále § 15 bytového zákona … náklady na správu… a náklady jsou účtová třída 5.

A k dotaci:

Je otázkou, jak bude v případě rozvahového účtování účtováno o předpisu dotace, když ČUS 411 k tomuto uvádí:

4.4.5. Na vrub příslušných účtů účtové skupiny 34 – Zúčtování daní, dotací a ostatní zúčtování a se účtují nároky účetní jednotky na dotace poskytované ze státního rozpočtu … Nároky … na provozní činnost ve prospěch příslušného účtu účtové skupiny 69 – Provozní dotace. O nároku se účtuje současně s úhradou, ke dni účetní závěrky se účtuje o předpisu vždy, je-li nárok právně doložen. Na těchto účtech účetní jednotka vypořádá případnou povinnost vrátit část dotace (nepoužité nebo použité neoprávněně) a ostatní závazky finančního charakteru se státním rozpočtem a rozpočtem územních samosprávných celků, pokud pro ně nejsou stanoveny samostatné syntetické účty.

Jinak dnes neplatné sdělení MF 281/55 462/2002 k tomu uvádí:

Účtování dotací

Přijatá dotace na technické zhodnocení majetku a na opravy majetku, který je ve spoluvlastnictví členů SVJ, se zaúčtuje ve prospěch příslušného účtu dotací.

Vyúčtování (faktura) dodavatele se zaúčtuje na vrub účtu dotace, o zúčtování případného rozdílu vyúčtování a dotace rozhodne SVJ podle konkrétních podmínek ve vazbě na statut dlouhodobé zálohy a výši dlouhodobé zálohy. Použití dotace na úhradu nákladů na opravy se zaúčtuje do výnosů.

V případě, kdy technické zhodnocení zajišťuje více dodavatelů nebo vznikají další pořizovací náklady (např. úrok z poskytnutého úvěru), lze soustředit celkové náklady na kalkulačním účtu (např. 315 – Ostatní pohledávky) a přijatou dotaci zúčtovat ve prospěch tohoto účtu.

Nového MF ani GFŘ nevydalo nic.

karelh

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.