Vložil lake, 30. Červenec 2012 - 7:31

Píšete, že sklepní prostor Vám přidělený je k užívání nezpůsobilý pro stavební závadu a že namísto toho již více let užíváte část jiné společné místnosti (prádelny).

Vzhledem k délce tohoto užívání společných prostor se vytvořil v domě pokojný stav, s nímž všichni konkludentně souhlasili. Snaha "vystěhovat" vás z bývalé prádelny jednoznačně je porušením pokojného stavu. Můžete se tedy obrátit na obecní úřad. Dožadujte se ochrany pokojného stavu podle § 5 Občanského zákoníku:
"Došlo-li ke zřejmému zásahu do pokojného stavu, lze se domáhat ochrany u příslušného orgánu státní správy. Ten může předběžně zásah zakázat nebo uložit, aby byl obnoven předešlý stav. Tím není dotčeno právo domáhat se ochrany u soudu.".

Váš popis je ovšem neúplný a plyne z něj, že snaha abyste uvolnil společnou prádelnu trvá už delší dobu. Je Váš problém že jste na to nereagoval. Vaše tvrzení že prádelna je "bývalá" nemusí být pravdivé. Ke změně určení zkolaudované místnosti v budově je třeba získat svolení Stavebního úřadu. Bylo takové svolení dáno? Pokud ne, je vyloučeno přenechat společnou prádelnu řemeslníkům jako sklad. Ani Vy byste tam neměl mít nic uskladněno.

Kam uložit věci:
Na to je velmi jednoduchá odpověď. Nabídnete ostatním VJ určitou částku za to, že vám některý z nich uvolní sklepní kóji, kterou on sám užívá. Pokud se nikdo takový nenajde, zvyšujte částku postupně dokud nenajdete zájemce. Tím bude Váš problém jednoduše vyřešen. Mohl jste takto postupovat už dříve a nenechat věci dojít až do vyhrocené situace, kdy se hovoří o policii a trestním oznámení.

Takto dohodnutou částku pak samozřejmě budete požadovat od SVJ. Máte totiž jako spoluvlastník vyloučený z užívání společné věci zákonné právo na finanční vyrovnání ve výši odpovídající v místě obvyklému nájemnému za srovnatelný prostor. Vašimi nabídkami na finanční vyrovnání (které byste měl činit písemně a prokazatelně) dojde ke stanovení nájemného "v místě obvyklého" za suchou sklepní kóji a Vy se o tuto částku budete moci opřít při vymáhání plateb od SVJ.

SVJ se pak již samo postará, aby částku rozpočítalo mezi vlastníky jednotek v domě.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.