Vložil Václav Helcl (bez ověření), 9. Duben 2013 - 9:46

Vyhláška 372, nová, stará, i její předchůdkyně vrhají všechny problémy na vlastníky a rozúčtovatele. Ti se mezi sebou perou o to, co a jak dělat, nedělat. Prvním problémem je základní složka, tu stanovuje vyhláška v rozptylu nebo nová možná bez rozptylu. Ovšem zde je otázka, co má tato základní složka za smysl. Můj názor je ten, že to jsou fixní, základní náklady na zajištění výroby a dodávky tepla. A tady jsem velkým nepřítelem energetických společností. Cena tepla od dodavatele by měla obsahovat základní-fixní náklady, tedy ty, které ohodnocují náklady na pořízení a servis zařízení nutné k výrobě a distribuci tepla. Zde narazím na nevoli tuto hodnotu zveřejnit. Přitom právě základní složka by měla zajistit, že dodavateli bude zaplaceno i neodebírajícími jeho zařízení, které je připraveno kdykoli zajistit dodávku. Takže dodavatel musí stanovit základní složku své výroby tepla a ta se bude měnit pouze v případě zhodnocení tohoto majetku. Pak se s úlevou dostanu ke spotřební složce, kterou stanoví na úrovni vlastních nákladů na výrobu tepla, tedy energií, revizí, servisu atd. To se ovšem výrobcům a distributorům nelíbí, protože běžně zvyšují celkovou cenu procentem zvýšení ceny např. plynu, čímž ovšem zároveň zvyšují cenu i svých zařízení, kterou přitom vůbec nezvýšili. Výrobce nebo distributor by se tak nevyhnul nutnosti zdůvodňovat odběratelů zvyšování ceny, což dělá sotva tak regulačnímu úřadu, který není schopen jakéhokoli zásahu, o čemž svědčí soustavné a neopodstaněné ceny energií a médií. Potom se teprve dostanu ke vlastníku budovi a konečnému spotřebiteli. Základní složka bude v každém domě nebo lokalitě jiná podle fixních nákladů dodavatele. Zbytek je tedy spotřební složka :-)

Potom tu máme návrh šmahem zrušit koeficienty a nahradit je energetickými štítky. To je nesmysl v domech, které byly prodávány na základě m2, tedy stejně drahý byt uprostřed v 1. patře jako krajní horní byt. Toto je možné uplatňovat u nových privatizací a staveb, kde se rozprodávají domy poprvé. U již uskutečněných privatizací a rozprodejů jde o zmaření investice, což je jasné podání k soudu vůči státu.

Takže koeficenty musí fungovat souběžně se průkazy a to na věčné časy, resp. průkazy jsou nesmysl, peníze nejdou vlastníkům domů a bytů ani do kapes výrobců tepla, kteří jsou v tomto zainteresováni, ale nově vzniklé skupině auditorů. To bude stejný průšvih jako exekutoři.

Stanovení horních a dolní maxim spotřeb. Nemohu se neusmívat na pracnými a propracovanými vědeckými výpočty a esejemi dokazujícími teploty v jednotlivých bytech podle podkladů z rozúčtování jakékoli firmy a dle jakýchkoli algoritmů. Tyto algoritmy jsou postaveny na základě výpočtových metod pro navrhování otopné soustavy. To je na základě zkušeností a za běžných, optimálních podmínek. Tyto výpočty slouží k návrhu soustavy tak, aby bylo všude teplo dle platných norem. Tím ovšem jejich funkce končí. Téměř každá firma na rozúčtování je schopna svým klientům tvrdit, že náměr nebo korunové ohodnocení nižší než 40% od průměrných nákladů v domě znamená, že v bytě je teplota nižší než 15st.C. Pokud ne, tak to musí „šetřílek“ krást z okolních bytů. Nevím, odkud šetřílek v krajním přízemním bytě na nevytápěným sklepem sousedící s chodbou krade teplo, ale ctihodní experti to prostě dokáží. Jsou rozhodná SVJ, která zrušila užívání §4, odst4. Vyhl. 372. Před tím bylo v domě několi šetřílků a hodně plýtvačů. Dva roky po zrušení korekcí šetřílci zmizeli a plýtvači začali šetřit. Šetřílci nezačali více topit. Prostě a jednouše klesl průměr celého domu a šetřílci topí stále stejně, takže jsou i v platné toleranci

  • +40%. Zhovadilost vědeckých teorií o prostupu tepla v panelových domech
bez komplexní prohlídky a zjištění stavu a vybevní bytů tkví v tom, že uvažují pouze o domu, nikoli o jeho vybavení. Spousta lidí má dosud v obýváků obývací stěnu plnou knih, fotografií, dek, peřit a nevím čeho ještě. Každá taková stěna je téměř přes celou stěnu. Většinou jsou široké 45 centimetrů. Žádný vědec s toutou vnitřní izolací nepočítá. Stejně tak nikdo nepočítá s babičkou, která pravidelně peče pro své děti buchty, čímž je schopna vytopit celý byt. Navíc v době, kdy ostatní nejsou doma, naopak ona v noci spí a netopí. Nikdo nebere v úvahu plazmové televize, kdy např. 40" plazma dokáže vytopit zateplenou místnost v ploše 20m2. Naopak kuřák nebo milovník čerstvého vzduchu, který má celý den i noc otevřenou ventilačku v kuchyni, kde hulí, nebo v ložnici, kde dýchá čerství vzdoušek, navíc má záclonu od stropu k zemi, má nekonečně velkou vytápěnou plochu. Studený vzduch mu padá na termohlavici, ta otevírá i přiškrcený ventil a teplo odchází za záclonou ventilačkou ven. Nevím, kdo tento vliv dokáže nasimulovat a zahrnout do svých výpočtů.

Proto se prosím oprostěme od těchto pseudoteorií a proveďme novelizaci tak, aby byly výpočty srozumitelné a nezavádějící a byly na straně odběratelů. Jakékoli dodatečné korigující činitelé pouze vnášení chaos a nedůvěru. Zaveďme jasnou povinnost instalovat měření, zajistěte vymahatelnost této povinnosti, protože měření byť poměrové je prokazatelně krokem k úsporam. Na druhou stranu tlačme výrobce a distributory k odkrytí karet s úrčováním jejich cen. To nejen u tepla, ale také u vody, kdy se nám snaží vemluvit, že ceny stoupají díky investicím, které ovšem jsou z větší části kryty dotacemi z EU a ze strany státu a obci, tedy z námi již zaplacených daní. Cena historickcýh rozvodů vody je nulová, cena výroby pitné vody je v haléřich, souhlasím s cenou vody na dnešní úrovni, pokud budou rozvody vody staré několik let. Rozdíl v ceně vody mezi rokem 2013 a 1989 může obsahovat pouze sumu nedotovaných investic vodohospodářských společností. To samé se týká tepla. Žádné jiné zdůvodnění neobstojí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.