Vložil FrantaF, 26. Červen 2012 - 9:57

Nemám zásadních námitek proti návrhu, který jste uvedl. Jedno opatření ovšem udivuje. Již se k němu vyjádřil také pan Neználek. Nemá smysl kontrolovat překročení +40, pokud nadměrné hodnoty stejně ponecháme. V podstatě jde o zrušení horního limitu. Mělo by to být zřetelně vyjádřeno.

Domnívám se však, že by měl být návrh doplněn také opatřeními, která spolehlivě zajistí, aby současná významná pojistka (limity +40) byla nahrazena nástroji jinými. Velké nadměrné náměry, o kterých se v příspěvcích často píše, nemusí být způsobeny chybným chováním bydlících, ale technickými nedostatky. Vyhláška by měla dovolit neplatnost limitů pouze u domů, kde jsou technické podmínky pro rozvod, regulaci a měření tepla v souladu s příslušnými technickými normami. Uvádím jako příklad polohové redukce. Jejich stanovení by měla zajistit odborná firma, stejně jako rozúčtování nákladů. Řádné vyvážení otopné soustavy by mělo být také jednou z takových podmínek. Snad se najde i něco dalšího.

U nás například mají topná tělesa po komplexním zateplení více než dvojnásobný výkon proti skutečným potřebám. Ve třech bytech byla před mnoha léty nelegálně navýšena topná tělesa o třetinu výkonu proti normě. Vyskytly se dotazy na možnost individuální výměny těles. Výbor zastává stanovisko „všichni nebo nikdo“. Většina vlastníků nesouhlasí, pro značné náklady. Máme termoregulační ventily a ekvitermní regulaci ale přesto je údajně problémem dosáhnout u předimenzovaných těles stálé požadované teploty. Ve spojení s větráním to může být jedna z příčin velkých náměrů. Opatření, která jste navrhoval, nic nestojí a většina spotřebitelů je asi ochotně přijme. Ale technické zajištění řádného stavu rozvodu tepla se pro značné náklady s příznivým ohlasem nesetká. Proto se mi zdá, že by to mělo být „něco za něco“. Jde o to, aby se také jedinci mohli účinně bránit, pokud mají platné argumenty.

Navrhovaných 10% na předané teplo z rozvodů by asi nemuselo platit pro nízkopodlažní domy, které mají vedení o malém průměru, takže nemůže příjem tepla bytu příliš ovlivnit. Při návrhu 40+10 je to ovšem téměř bezvýznamná změna, pokud jde o náklady, projeví se spíše jako komplikace při návrhu parametrů pro určení podílu jednotlivých pokojů, případně bytů.

Sdělil jsem pouze své názory, jako náměty pro zamyšlení, nikomu nic nevnucuji. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.