Vložil FrantaF, 24. Červen 2012 - 22:38

Návrh na uvedení přesného postupu výpočtu do vyhlášky mě přivedl k jinému „vylepšení“. Postup ve vyhlášce sám nedává záruku, že jej budou firmy správně používat a běžným uživatelům nepřinese nic. Jsem přesvědčen, že daleko lepším řešením by bylo, uvedení jednoduchého způsobu kontroly správnosti výsledků výpočtu, který by odhalil nepřesnosti výsledku v případech, kdy překroční limitů vyvolalo dodatečnou redukci dílků. Uživatel by nemusel při pochybnostech o správnosti rozdělení čekat dva roky na rozhodnutí soudu, ale mohl by snadno sám ověřit své podezření na nesprávný výsledek a kvalifikovaně rozdělení reklamovat.

Výpočet je poměrně jednoduchý. Prvním krokem je přepočet naměřených hodnot indikátorů na hodnoty dílků, které vyjadřují podíl bytu na výši spotřební složky nákladů, na základě polohových redukcí. Naměřené hodnoty jsou sníženy (nebo zvýšeny) o míru určenou velikostí polohových redukcí. Pokud jsou hodnoty nákladů na metr započitatelné plochy u všech bytů v limitu odchylek od průměru za celou účetní jednotku, je výpočet hotov. Tato část výpočtu není předmětem dohadů a uvádím ji jen pro úplnost.

Pokud počet dílků u bytu vyvolá překročení limitu spotřeby, musí být snížen nebo zvýšen na hodnotu, hranice příslušného limitu pro byt. Pokyn ve smyslu – postup opakujeme, dokud se neodstraní překročení hodnot u všech bytů – je srozumitelný. Je důležité, že při této úpravě měníme počet dílků pouze u těch bytů, které překročí limit odchylky. Vztah mezi vstupními a výstupními hodnotami bytu po této úpravě je také jednoznačný a snadno kontrolovatelný. Bytům, které mají hodnoty dílků v určeném limitu, se hodnoty nezmění, hodnoty ostatních bytů se nastaví právě na hodnotu příslušného limitu. Kontrola spočívá v ověření těchto vlastností. Pro jednoduchou kontrolu potřebujeme znát pro každý byt hodnoty položek:

  • Počet naměřených dílků.
  • Počet dílků po provedení polohové redukce.
  • Výsledný počet dílků, který již vyjadřuje podíl bytu na celkových nákladech.
  • Započitatelnou plochu bytu.

Pro celou účetní jednotku:

  • Podíl základní složky nákladů v %.
  • Kladný a záporný limit odchylky v %.

Pro vlastní kontrolu přepočtu k odstranění hodnot mimo limit počet naměřených dílků nepotřebujeme, stačí dílky po úpravě polohovými redukcemi. Pokud je však uvedeme získáme informaci o jejich velikosti.

Zmiňuji se stále pouze o počtech dílků. Je to proto, že pro výpočet rozdělení ani pro jeho kontrolu hodnoty nákladů nepotřebujeme. To je zvláště výhodné v případech, kdy jsou známy náklady mnohem později než hodnoty poměrových měřidel.

Ještě dodám, že naměřené dílky se vztahují většinou k místnosti a ne přímo k bytu. V bytech, které mají zařazeny místnosti ve dvou skupinách znevýhodnění polohou (převážně pouze byty na štítu), musíme polohovou redukci provádět již na náměrech místnosti a sečíst do součtu pro byt. Tím se vytrácí z hodnoty počtu dílků informace o skutečné hodnotě polohové redukce bytu. U jednoduché kontroly to však nevadí.

Vytvořil jsem tabulku v Excelu, kde jsem uvedl skutečné hodnoty účetní jednotky s 24 byty a správnými hodnotami konečných dílků. Přidal jsem další tabulku, kde jsem uvedl 4 samostatné ÚJ, také správné, ale nevhodným spojením odlišných podmínek se vztahy porušily. Tabulka má posloužit jako příklad chybného výpočtu.

Pod názvem „Novela-372-kontrola“ uložím tabulku Excel do složky s odkazem: http://sdrv.ms/Le0Frm

FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.