Právnická osoba ve statutárním orgánu

Vložil lake, 4. Květen 2012 - 10:25 ::

Poměrně rozšířené jsou stanovy SVJ, které výslovně zakazují, aby se členem statutárního orgánu (nebo statutárním orgánem) společenství stala právnická osoba. Toto omezení je uvedeno i v článku IV odst. 2 vzorových stanov SVJ, takže se uplatňuje v desítkách tisíc SVJ.

Otázkou, kterou soudy dosud neřešily, je možný rozpor tohoto ustanovení s Ústavou z hlediska rovnosti práv a povinností členů SVJ. K záležitosti se čerstvě vyjádřil Vrchní soud v Praze v rozsudku 7 Cmo 323/2011 v tomto smyslu:

Členem výboru (pověřeným vlastníkem) SVJ může být i právnická osoba. Ujednání ve stanovách společenství, které by tomu bránilo, je neplatné.
(zdroj informace: http://www.pravo-a-nemovitosti.cz/…-vyboru-svj/)

Zdá se, že mnohá SVJ budou muset poněkud přepsat své stanovy. Bohužel rozsudek obsahuje i další (podle mne neodůvodněné) tvrzení o tom, že členem výboru údajně může být pouze člen SVJ. Nic takového však ze znění ZoVB neplyne, ani to není možno ze ZoVB odvodit.

Je mnoho společenství, v nichž jsou ve výboru i nevlastníci. Rozsudek VS nyní jejich mandát zpochybňuje. Pokud bychom připustili, že i tento názor VS platí, musely by rejstříkové soudy zahájit hromadné vyškrtávání tisíců členů výborů v tisících SVJ. Vznikl by problém zda rozhodnutí těchto výborů lze zpětně označit za platná či zda jsou absolutně neplatná.

Takže 7 Cmo 323/2011 přinesl více problémů než kolik jich vyřešil. Ještě že to je pouhý vrchní soud …

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.