Vložil lake, 4. Květen 2012 - 11:26

Galaxian, studna by byla součástí pozemku pouze jde-li o pouhou díru v zemi (vrt). Má-li však studna vlastní pažení (skruže), jde o samostatnou stavbu (nyní na cizím pozemku). Že ji vlastník nenechal zapsat do katastru je jeho opomenutí.

Podle ObčZ stavba není součástí pozemku. Teprve nový ObčZ (89/2012 Sb.) má tento komunistický nesmysl zrušit a vztah pozemek-stavba se má vrátit do situace která platila od dob římského práva: superficies solo cedit, což znamená, že stavba náleží vlastníkovi pozemku.

Studna není příslušenstvím pozemku, není-li v kupní smlouvě takto výslovně uvedena. Studna by mohla být příslušenstvím domu, ovšem k tomu by musela být v Prohlášení vlastníka být uvedena jako „věcně příslušná k domu“. Není-li tomu tak, pak stavba studny je samostatnou věcí, která nepřešla na nabyvatele pozemku ani na nového vlastníka domu.

Viz rozsudek Nejvyššího soudu 22 Cdo 2597/2010 ze dne 17.8.2010. Studna jako příslušenství pozemku viz rozsudek Nejvyššího soudu 22 Cdo 576/2011 ze dne 25.05.2011

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.